Nyomtatóbarát változat

kaspó

 

kaspó
virágcseréptartó edény

 

kaspó akció

kaspó nagykereskedés

kaspó nagyker

kaspó webáruház

kaspó árak

kaspók cserepek

Kerámia és Kaspó

Kaspó, Virágcserép

Virágtartók, kaspók

Váza, kaspó, virágtartó, kerámia

Díszes kaspó

Edény, kaspó

váza

 

edények, vázák. Az antik korból ismeretes edények részint a konyhában vagy az asztalnál használt házi edények, részint díszedények, melyekkel az otthont ékesítették vagy melyeket fogadalmi ajándékokként ajánlottak föl az isteneknek templomaiban. A ránk jutott vázák legnagyobb része a sírokból származik

A Portland-váza Augustus császár uralkodása alatt készült Rómában i. e. 10 körül, és a legértékesebb ránk maradt kámeaüveg alkotásnak tekintehő.

Váza általában pont akkor nincs kéznél, amikor kéne.

Hamarjában lehet persze pohárba, üvegbe, műanyag flakonba állítani a szomjazó virágot, de tudjuk, hogy ez nem túl elegáns megoldás.

Egy kínai váza rekord összegért kelt el egy londoni aukciós házban. A különleges ázsiai darabért mintegy 43 millió fontot fizetett a leendő tulajdonos.

váza: latin eredetű szó, a Művészeti Lexikon szócikke szerint: „eredetileg edény, ma általában díszedény, a képzőművészetben sűrűn alkalmazott díszítőelem, amely mindenféle anyagból, különböző nagyságban készülhet és sokféle rendeltetéssel bír. Vázának nevezzük a ma általánosan elterjedt, szobadísznek való vagy virágtartó edényeket…

 

virágcserép

 

Kerámia kaspóinkat úgy készítjük, hogy a szabványos méretű virágcserép kényelmesen elhelyezhetőek kaspóinkban, legyen szó, műanyag virágcserép -ről, vagy kerámia virágcserép -ről.

Kerámia tálaink alkalmasak virágcserép alátétnek is.

Kapcsolódó fogalmak:

agyag virágcserép, cserepes növény, virágcserép, virágcserép alátét, virágcserép áru, virágcserép gyártás, virágcserép gyártó, virágcserép kaspó, kaspó, műanyag virágcserép, szaporítócserép,  virág, virágcserép -alátét

kerámia

 

A kerámia agyagból való építőelemek, edények, csempék, szobrocskák, díszek gyűjtőneve. A kerámiakészítés, vagyis a fazekas mesterség, a legősibb emberi tevékenységek egyike, a kézművesség egyik legrégebbi területe.

A kerámia az athéni Kerameikosz térről kapta nevét, az ottani fazekasok telepéről.

Az agyagipar (kerámia) a legrégibb iparok egyike. Körébe tartozik azoknak az áruknak gyártása, melyeknek fő nyersanyaga az agyag. Agyagnak nevezzük az olyan földféleséget, melynek jellemző tulajdonsága, hogy vízzel áztatva képlékeny, vagyis gyúrható, formálható, alakját kiszáradás után is megtartja és kiégetve összetartó, kemény, kőszerű anyaggá lesz, mely vízzel többé fel nem áztatható. Az agyagáruk gyártása tehát az agyag formálhatóságán és a tűzben való megkeményedésén alapszik. A különféle agyagáruk, bár készítésmódjuk lényegileg azonos, mégis a felhasznált nyersanyagok különbözősége, az égetés hőfoka, díszítésmód stb. tekintetében nagyon különböznek egymástól.

A sokféle agyagárunál azok gyártási módja különösen részleteiben különböző, de általánosan az agyagáruk gyártásánál a következő munkaszakaszok vannak: 1. A nyersanyagkeverék elkészítése; 2. az alakítás; 3. a szárítás;4,. az égetés; 5. a mázzal való bevonás; díszítés.

Az agyagáruk alakításának legősibb módja a szabadkézzel való alakitás, mely célra kerek tárgyaknál a korongot használják.

Kialakított tárgyakat égetés előtt tökéletesen ki kell szárítani, nehogy a kemencében hirtelen fejlődő vízgőz szétvesse őket. A száradásnak nem szabad hirtelen történni, mert a gyorsabban kiszáradó felületen a tárgy hamarabb húzódik össze, aminek következménye a tárgy görbülése, esetleg repedése. A tárgyakat levegőn, a műhelyben vagy zárt töltött szárítókamrákban szárítják.

Az égetés az agyagáruk gyártásának egyik legkényesebb munkaszakasza. Az égetés alatt alakul át a kiformált tárgy használható készáruvá. Az agyagáruk égetésére égetőkemencéket használnak. Ezek úgy nagyságuk, mint alakjuk és működési elvük szerint nagyon sokfélék

Színvarázs

arany aranysárga barack barna barna átmenő bézs
bordó bronz ciklámen drapp ezüst fehér
fekete kávé kék krém lila mályva
narancs piros rózsaszín rozsdabarna sárga tejeskávé
türkiz zöld

Sziluett

Tál U-kaspó UD-kaspó
UDK-kaspó UV-kaspó V-kaspó
VD-szokokut VD-váza VDR-szokokut
VDU-váza VU-váza VV-váza

Újdonság figyelő

Iratkozzon fel új termékeinkről és akciókról szóló értesítő szolgáltatásunkra!

Új termékek

sysop@keramianagyker.hu